De batterij van elektrische auto’s? Die bepaalt de prijs
Laten we eerlijk zijn, het prijskaartje van een elektrische auto is vaak aan de hoge kant. Maar hoe komt dat? De grootste factor is de batterij.
Van waar komt die prijs?
De prijs van de batterij van een elektrische auto bedraagt 30 tot 50% van de totale kost. En daar zijn drie makkelijke verklaringen voor:
1. Kosten van grondstoffen: denk dan vooral aan het zeldzame kobalt en lithium die nodig zijn voor die lithium-ionbatterijen.
2. Fabricage-uitdagingen: batterijen maken, is niet simpel. Er is high-tech apparatuur voor nodig en hoogopgeleide werknemers.
3. Kleine oplage: de productie van batterijen is nog altijd lager dan die van auto's met een verbrandingsmotor. Dus er zijn ook nog geen schaalvoordelen.
Naast de aanschafkosten van de auto zelf, spelen ook de laadkosten een belangrijke rol in de totale kost van elektrisch rijden. Bij Q8 electric betaal je echter € 0,69 per kWh, zonder start-stopkosten of andere verborgen kosten als je laadt met de Q8 electric app of kaart. Dit zorgt voor voorspelbare en transparante laadkosten, iets wat belangrijk is voor het totale kostenplaatje van elektrisch rijden.
Maar de batterij is halfvol ... we verwachten in de nabije toekomst wel wat factoren die de batterijkosten doen dalen:
Slimmere productie
Batterijfabrikanten zijn druk bezig om slimmere productietechnieken te ontwikkelen. Denk aan robots die batterijen bouwen terwijl ze een podcast luisteren. Oké, niet helemaal, maar je snapt het idee.
Meer productie
De elektrische auto-industrie groeit snel. Dus er moeten meer batterijen geproduceerd worden. En meer batterijen produceren? Dat betekent ook lagere kosten.
Goedkopere en alternatieve grondstoffen
De prijzen van grondstoffen zoals kobalt en lithium dalen doordat er meer productie is. Er wordt ook volop ingezet op duurzamere grondstoffen. Zo worden batterijen – en de auto’s waar ze in verwerkt zitten – weer wat betaalbaarder.
De elektrische toekomst is groenkleurig
Stel je voor: een wereld waarin elektrische auto's niet alleen goed zijn voor de planeet, maar ook voor je portemonnee. En dat is geen droom, want voorspellingen beweren dat de batterijkosten tegen 2025 met maar liefst 50% zullen dalen.
En zo rijden we kilometer per kilometer richting een duurzame, betaalbare toekomst.
Groei van ons laadnetwerk
Goed nieuws voor de elektrische rijders onder jullie: ons netwerk van laadpalen blijft zich uitbreiden. Op dit moment hebben we [aantal] laadpunten verspreid over België en Luxemburg. Dit betekent dat je nog gemakkelijker en sneller je auto kunt opladen, waar je ook bent. Blijf op de hoogte van de nieuwste locaties en updates via de Q8 electric app.
Meer weten over de kost van elektrisch rijden en laden? Meer info op Q8 electric