Vergaderen, sporten en gamen we binnenkort aan het tank/laadstation?

“Tank/laadstation van de toekomst wordt on-the-go werk- én rustpunt voor  
groeiende groep jonge zelfstandigen en actieve babyboomers” 

 

Tank/laadstations zullen binnen 10 jaar meer multifunctionele hubs worden waar je ook kan werken, ontspannen, gamen en zelfs sporten. Zo gelooft de meerderheid van de Belgen. Dat blijkt uit een bevraging van energie- en mobiliteitsspeler Q8 bij 1000 Belgen*. Meer dan een derde van wie af en toe tot geregeld telewerkt, zou een tankstation overwegen als werk- en/of vergaderplek. Ook massages of gaming, een fitness en een kwaliteitsrestaurant zouden we hierbij wel zien zitten. “Vooral de steeds groter wordende groep jonge zelfstandigen en actieve babyboomers zoeken steeds meer gezelligheid, stilte en sociale connecties als tegengif tegen de vermoeidheid, files en drukte on-the-go. Ik zie het tankstation evolueren naar een soort lounge zoals op de luchthaven, compleet met premium membership”, zo verklaart trendwatcher Herman Konings. Q8 heeft hier in elk geval wel oren naar. “We gaan effectief een meer premium food-aanbod creëren, gezelligere consumptieruimtes maken en testen met een buitenfitness", zo zegt Retail Performance Manager van Q8, Sarah Pillen. 

Vandaag stopt 75% van de tank/laadstation-klanten er puur om te laden of te tanken. 17% om naar het toilet te gaan en 15% om te eten of een koffie te drinken. Vooral functioneel dus. Maar dat gaat veranderen, zo verwachten de Belgen. 62% denkt dat tank/laadstations binnen 10 jaar meer winkel- of retailhubs zullen worden met meerdere shops en restaurants. Ook 60% denkt dat er overnachtingsmogelijkheden zullen komen en 41% verwacht dat het een mobiliteitshub wordt waar je kan overstappen op verschillende andere vervoersmiddelen zoals elektrische fietsen, deelauto’s of openbaar vervoer. 36% van wie af en toe of geregeld telewerkt, denkt dat het ook een interessante werkplek kan zijn. Met andere woorden: we denken dat er heel wat functies aan tank- en laadstations zullen worden toegevoegd om meer beleving te creëren. 

Fitnesscentrum 
Ook trendwatchers zijn het daarmee eens. “De snelle evolutie naar elektrisch rijden brengt met zich mee dat mensen langer spenderen op een tank/laadstation. Ze willen deze tijd vooral nuttig invullen. Dit kan zijn door te werken, maar ook genieten, ontspannen of sporten kan een fijne invulling zijn”, zo geeft Herman Konings aan. “Mensen willen werken aan hun gezondheid, maar liefst zo efficiënt mogelijk. En wat is er praktischer dan dit te doen terwijl ze toch moeten wachten tot hun auto opgeladen is? Een restaurant met gezonde maaltijden of fitnesscentrum aan een tankstation zou dus weleens een goudmijn kunnen zijn.” 

Dat blijkt ook uit de bevraging: een kwaliteitsrestaurant zou 42% van de mensen extra kunnen overtuigen om aan een tank/laadstation te stoppen om te werken of te vergaderen, maar ook een gezellige buitenruimte (40%), games of massages (31%) en fitness (21%) kunnen op interesse rekenen.  

Ont-moeten en ontmoeten 
Maar ook stilteruimtes zijn voor bijna de helft belangrijk. “Hiermee kun je echt het verschil maken”, verwacht Herman Konings. “Alles moet sneller en efficiënter, maar tegelijk ook rustiger. Vooral jonge mensen willen regelmatig ontsnappen aan de drukte en zoeken steeds meer stilte op. Om zich even te kunnen ‘ontpluggen’ of ‘ont-moeten’ en om zich te kunnen concentreren. De omgeving moet dan wel ook rust uitstralen dus als je deze ruimtes met voldoende natuurlijke materialen en groen inricht – een ‘hotel’-vibe bijvoorbeeld - zal dit veel mensen interesseren.”  

Maar naast efficiëntie en rust, zal het ook een plek worden voor sociale contacten, zo verwacht Konings. “Vooral voor de steeds groter wordende groep jonge zelfstandigen wordt dit een belangrijke ontmoetingsplek. Zij werken immers ‘nomadisch’ en zoeken naar gezellige plaatsen waar ze kunnen samenwerken met anderen of vergaderingen kunnen organiseren. Maar ook voor het groeiend aantal actieve babyboomers kan dit een soort community center worden waar ze sociale contacten kunnen blijven leggen.” 

Van hub naar club 
Met al deze nieuwe consumentenverwachtingen, ziet Herman Konings het tankstation dan ook evolueren naar een hub en mogelijk zelfs naar een club. “Jonge mensen hebben tweemaal meer betaalde lidmaatschappen dan oudere generaties. Vooral lidmaatschappen die hen een community-gevoel geven én op termijn beter zijn voor de portemonnee. Denk bijvoorbeeld aan de priority pass voor de luchthaven lounge, waar je even rustig kan gaan zitten en van hapjes en drankjes kan genieten. Dit premium maar betaalbare clubgevoel is waar de jongere generaties naar op zoek zijn en waar naar mijn gevoel de tank- en laadstations perfect op zouden kunnen inspelen.” 

Sporten aan de snelwegstations 
Q8 gaat alvast aan de slag met deze inzichten. “We gaan onze shops en restaurants uitrusten met gezellige consumptieruimtes met veel licht en hout. Hier zullen we ook zorgen voor meer afgeschermde hoekjes, kleinere tafeltjes voor één persoon en cosy loungesetjes waar je rustig meetings of calls kan doen. Ook richten we waar mogelijk de buitenruimtes in als gezellige terrasjes met meer groen om onze klanten echte rust- of ontmoetings-momenten onderweg te kunnen bieden”, vertelt Sarah Pillen, Retail Performance Manager van Q8. “We willen ook een meer premium restaurant- en koffieaanbod gaan aanbieden. Hiervoor zijn we aan het kijken naar een soort ‘'smart kitchen concept’ met meer high end versies van bekend streetfood. Ook gaan we experimenteren met een barista-koffie-concept om wat luxueuzere koffie-opties te kunnen aanbieden." 

Een abonnementsformule onderzoekt Q8 ook. “Koffie is één van dé belangrijkste producten voor ons on-the-go-publiek dus zijn we aan het bekijken of we een soort koffie-abonnement kunnen aanbieden aan onze klanten. Zodat ze voor een vast bedrag per maand bijvoorbeeld onbeperkt koffie kunnen drinken terwijl ze laden of tanken. In Denemarken testen ze dit concept op dit moment al”, aldus Sarah Pillen. 

Ook voor het idee om meer fitness en gezondheid in ons concept in te bouwen, staat Q8 zeker open. ”Aan ons snelwegstation in Ranst zullen we bijvoorbeeld een buitensport-ruimte voorzien.” 

“Er is dus zeker heel veel mogelijk op onze locaties en we willen hier alvast creatief mee aan de slag om de steeds grotere groep van on-the-go-klanten te kunnen bieden wat ze zoeken.” 

 

* Onderzoek uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau IVOX in november 2024 bij 1000 Belgen.